Lila och Choklad


Idag så kan man överskåda många vackra färger i våra ragdolls. De färger som nu finns på våra ragdolls är brun, blå, choklad, lila, röd och creme samt de sköldpaddsfärgade inklusive tabby. Färgerna choklad samt lila är lite svårare att få fram.

De två sistnämnda färgerna choklad och lila är ännu ganska ovanliga. I Sverige är det ganska få uppfödare som valt att arbeta med dessa färger och alla vet inte hur man skall få fram dessa vackra färger. Många gånger har ragdollen blivit registrerade som choklad eller lila som sedan har visat sig vara ljusbrun eller ljusblå.
 

Hur ser då en lila och chokladfärgad ragdoll ut?
Kroppsfärgen på en lila ragdoll ska vara ljust magnoliafärgad med lila points (ljust gråtonade med ett lätt rosaskimmer). Nosspegel och trampdynor lavendelrosa. Kroppsfärgen på en chokladfärgad ragdoll ska vara elfenbensfärgad och dess Points mjölkchokladfärgade i en varm ton. Nosspegel mjölkchokladfärgad. Trampdynor kanel-till mjölkchokladfärgade.

Under slutet av 70talet och början på 80talet så fick man utav andra uppfödare reda på hur man skulle göra för att bibehålla dessa resseciva gener i våra ragdolls och i och med att ragdollen grundades med bara ett fåtal individer så innebar det att avelsbasen ej var stor och för att minska risken för negativa resultat, som att latenta ärftliga sjukdomar, missbildningar så var dessa ressenciva anlag inte att tänka på i första hand.

För att få in mer choklad och lila samt att bredda avelsbasen så valde en del uppfödare att blanda in både birma, balines samt perser i våra ragdolls.

En utav de som valde att blanda in balines i linjerna gjorde det med mycket kontrollerade former och ingick i ett kontrollavelsprogram. De använde sig utav den gamla typen av balines. Det var också mycket viktigt att denna katt skulle ha ett mycket underbart temperament , vara vänlig, avslappnad och lätt att handskas med för att komma så nära det som bla våra ragdolls är kända för, nämligen temperamentet.

För att man idag lätt skulle kunna spåra tillbaka och se vart det förekommit balines i linjerna så valde denna uppfödare att dessa ragdolls skulle gå under prefixet Dancingmist.
För att inte gå allt för djupt in i genetiken så vill jag ändå klargöra lite kort om dilution samt choklad.
 

Dilution är ett anlag som påverkar kattens pigment och gör att pigmentkornen inte fördelas jämnt i hårstrået utan de klumpas ihop. När pigmentkornen klumpar ihop sig så gör det att ljuset bryts annorlunda, en utspädningseffekt uppstår och färger ser blekare ut. Svart pigment bleks till blått (stålgrå) och rött pigment bleks till creme. Denna gen är recessivt och kallas d. Är katten blå/creme så bär den två gener för dilution, (dd). Dess dominanta motsvarighet som alltså ger normala pigmentkorn kallas D.

Choklad är också ett anlag som bleker kattens färg, men till skillnad mot dilutionsanlaget så påverkar choklad enbart svart pigment och inte rött. Choklad orsakas av en gen som gör att pigmentkornen blir något avlånga och därmed blir pigmentet försvagat. Om pigmentkornen är av normal form ger det svart/brun eller röd färg. Anlaget choklad är recessivt och kallas b och det krävs två anlag för att katten skall bli choklad (bb).

För att få fram säkra chokladbärare så måste en utav föräldrarna vara lila eller choklad (lila kan en katt ej bära, Lila är diluterad choklad har ingen egen gen utan den uppkommer när en chokladkatt ärver ett dilutionsanlag från båda föräldrarna dvs en lila katt är då dd,bb. Två bärare kan också ge lila och choklad samt chokladbärandes kattungar och skulle det bli så att det skulle bli en lila eller choklad i denna kull så innebär det inte att de andra kattungarna i kullen kommer att vara chokladbärare.
 

För att få fram säkra lila eller chokladkattungar så måste man para på följande sätt:
Choklad
med choklad / lila med lila / chokladbärare med lila eller choklad.

För att få fram choklad och lila kattungar från choklad och lila föräldrar så måste även den chokladfärgade katten bära på dilution, annars så kommer alla kattungarna bli choklad.
Det finns fortfarande en möjlighet att få fram chokladbärare, lila och choklad om det finns lila eller choklad i de första tre generationerna, självklart så kan man få fram dessa även om lila och choklad ligger längre bak generationsmässigt men chansen minskar avsevärt.

Bästa sättet att få veta om din katt är choklad, lila eller chokladbärare är via ett enkelt DNA-test genom UC Davis.


DNA testa hos UC Davis.
För att lätt kunna DNA testa din Ragdoll så går man in på UCDavis online ( http://www.vgl.ucdavis.edu/ ), och öppnar ett konto. När du har öppnat ett konto så väljer du vilken typ av DNA test som du vill göra.

Testet kan enkelt göra själv med en enkel topz som du gnider försiktigt men noga i kattens mun. Efter detta skickar du det till labbet. Det tar ungefär två veckor för att få reda på resultatet och svaret skickas då först via e-mail och sedan får du hem svaret med posten.Skrivet av Marie Nordh 2008