Råd till dig som planerar att köpa en Ragdollkattunge



 
För det första är du verkligen att gratulera då en Ragdoll är det mysigaste man kan berika sitt liv och hem med.
Dock finns det några saker som kan vara bra att tänka på när du skaffar dig din nya kompis som ju förhoppningsvis kommer att finnas i ditt hem i en massa år framöver.

När du kontaktar en uppfödare så försök ta reda på så mycket information som möjligt om denne, ställ frågor om katterna och katthållningen, vad uppfödaren har för syn på katter och avel vad gäller hälsa, foder osv. Om du har möjlighet så är det också alltid bra att kolla upp uppfödaren via andra, kanske tidigare köpare, för att ta reda på så mycket som möjligt.

Det är viktigt att du känner att du får en bra kontakt med uppfödaren och att "personkemin" stämmer mellan er. Förhoppningsvis kommer ni ha kontakt med varandra under en lång tid framöver! Uppfödaren ska kunna svara ärligt på alla frågor som du har ang dennes katter och katteri. Be alltid att få komma hem till uppfödaren och besöka dennes katter och eventuella kattungar i hemmet! En uppfödare kan låta hur bra som helst per telefon och ha en hur proffsig hemsida som helst, men ändå ha en tveksam katthållning.

Hemma hos uppfödaren så kontrollerar du att katterna verkar må bra och överensstämmer med de förväntningar du hade på rasen. Om uppfödaren har många fertila katter så är det inte ovanligt att man håller dem i skiljda rum, ibland kan vissa även ha tex avelshanar i egna hus på tomten. Detta kan vara helt ok, men be att få se hur katterna bor, det ska vara rent och fräscht, och katterna ska verka harmoniska och tillfreds.

De allra flesta ragdolluppfödare idag följer något form av hälsoprogram, tex Ragdollklubbens hälsoprogram, som innebär att man undersöker hjärta och njurar med ultraljud innan man väljer att avla på katten. Numera finns även ett DNA-test för HCM (hjärtsjukdomen) som många uppfödare använder sig av. Läs mer om detta här.  Be att få se på veterinärintyg på dessa hälsotester på föräldradjuren, om uppfödaren har gjort dem så ska denne kunna visa upp resultatet för dig.

När du tittar på kattungen i fråga som du är intresserad av så är det lätt att falla för deras naturliga gullighet! Men försök att vara lite kritisk när du ser på kattungen. Den ska se pigg och frisk ut, ögonen och öronen ska vara rena och inte rinna, pälsen ska vara mjuk och glansig, och kattungen ska kännas rund och go att ta i. En kattunge ska väga minst 1 kg när de flyttar från sin mamma, men de flesta ragdollkattungar väger mer än så vid 12 veckors ålder.

Om du allt känns bra och du har bestämt dig för att köpa kattungen så är det brukligt att man betalar en tingningsavgift som brukar vara ca 15% av köpeskillingen. Det är viktigt att ni vid tingningen skriver ett tingningsavtal som reglerar vad ni kommit överens om! Om du skulle ångra dig efter att du tingat kattungen så har uppfödaren rätt att behålla tingningsavgiften, dock max 15% av köpeskillingen. Detta gäller dock inte om det skulle uppkomma någon ny information om kattungen efter att du tingad den. Om det tex vid en veterinärbesiktning skulle visa sig att kattungen har någon åkomma eller defekt, så har du rätt att ångra ditt köp och återfå hela tingningsavgiften.


När du hämtar din kattunge från uppfödaren så ska följande handlingar medfölja:

*Stamtavla utfärdad från det förbund som uppfödaren är registrerad i (i Sverige vanligtvis Sverak eller IDP)

*Besiktningsintyg utfärdad av veterinär, max 7 dagar gammalt. Gå igenom intyget tillsammans med uppfödaren så att allt är ok. Om det står någon anmärkning på intyget så fråga uppfödaren vad detta innebär.

*Vaccinationsintyg (brukar stå på stamtavlans baksida, men kan också komma separat). Kattungen ska vara vaccinerad två ggr mot kattpest och kattsnuva.

*Id-märkningsintyg (brukar även detta stå i stamtavlan). Alla kattungar måste vara ID-märkta, och det vanligaste är att man väljer att chipmärka kattungen. Chipnumret ska stå i stamtavlan. Du ska även få med en blankett som du ska skicka in till SKK för registrering av chipnumret.

*Köpeavtal. Vissa uppfödare skriver egna avtal, andra använder sig av förbundets (tex Sveraks) färdiga avtal. Oavsett så ska ni tillsammans gå igenom vad som gäller i avtalet. Om det är något som inte känns ok, så säg detta till uppfödaren, skriv inte under något som känns konstigt! Det bästa är att man går igenom köpeavtalet redan då man bestämmer sig för att tinga kattungen, så att inga obehagliga överraskningar dyker upp när man väl står där och ska hämta sin efterlängtade lilla kompis! 


Det finns några olika varningstecken som man ska vara uppmärksam på när man leta kattunge, som kan tyda på att säljaren är oseriös:

-Uppfödaren tillåter inga besök i hemmet. Detta ska du alltid kunna begära! Om uppfödaren inte vill ta hem kattungeköpare så har denne förmodligen något att dölja.

-Uppfödaren säljer gärna till lägre pris mot att de tex inte registrerar kattungen, eller vaccinerar etc. Dessa saker är obligatoriska för en registrerad uppfödare, och om uppfödaren är villig att tumma på dessa regler så kan man räkna med att det även finns andra saker i kattungens uppfödning som uppfödaren har tummat på.

-Uppfödaren vill inte visa upp giltiga hälsointyg på föräldradjuren.

-Uppfödaren vill gärna ha en snabb affär och verkar inte så intresserad av hur kattungen kommer få det. En seriös uppfödare är noggrann med hur dennes kattungar ska bo, och ställer många frågor till eventuella köpare!

 

Lycka till med din nya familjemedlem!
Ragdollklubben