Start   Kontakt   Katteriet   Mina katter   Kattungar   Planer    Köpinfo   Fodervärd   Ragdoll   Selkirk Rex

 


Att vara fodervärd

För att som uppfödare kunna utveckla sin avel måste man ibland omplacera eller sätta ut katter på foder. Detta för att jag vill hålla kattantalet på en rimlig nivå som jag hinner med och som katterna mår bra av och trivs med. För mig är som sagt harmoni viktigt för oss alla, därför söker jag fodervärdar då och då, främst till honor men ibland även hanar.

Som fodervärd betalar man antingen ingen köpesumma alls eller en del av köpesumman för katten beroende på hur avtalet ser ut. Katten ägs av uppfödaren till dess att avtalet är fullföljt, hur det ser ut beror från fall till fall och vad man avtalar mellan fodervärd och uppfödare. Katten bor hos fodervärden och denne står för alla de vanliga kostnaderna man har som kattägare, t.ex. mat, vaccinationer, försäkringskostnad, kattsand och övrig veterinärvård. Detta kan se olika ut i olika fall. Uppfödaren står för alla kostnader som rör aveln.  Katten övergår i fodervärdens ägo efter att avtalet är fullföljt eller om uppfödaren själv väljer att avsluta det tidigare.

Att vara fodervärd till en hona från S*RagGorgeous innebär att ni blir fodervärdar till en kattunge av honkön som bor hos fodervärden som en del av familjen. Hon får vanligtvis 1-3 kullar vilket innebär att fodervärden har honans kull/kullar hemma hos sig. Detta innebär en hel del ansvar och är ett tidskrävande jobb vilket ni bör vara införstådda med. Det kan även innebära semesterdagar och liknande i samband med förlossning/vakande inför förlossning och första dagarna efter den. Men det bästa är att det är en fantastisk upplevelse att följa dessa små i deras utvecklig under livets första 12-14 veckor!

När honan fått avtalade kullar så övergår katten till fodervärdens ägo, som kastrerad sällskapskatt. Kostnad för kastreringen står fodervärden för. Jag är självklart mycket engagerad i kullen själv, är med vid förlossning och hälsar på/fotar dem med jämna mellanrum under deras uppväxt.

Som fodervärd till en honkatt får man även räkna med en hel del besökare av ev. kattungeköpare då den tiden är inne.

--> Du bor inte längre än 4 mil från Rimbo.

Att vara fodervärd till en hane från S*RagGorgeous innebär att man antingen tar emot honor för parning hemma hos sig eller så sker parningarna hemma hos uppfödaren, lite beroende på vad som blir bäst och är avtalat. Hankatten bor med fodervärden som en del av familjen.

När man tar emot honor i egna hemmet ska ett separat rum ordnas till kärleksparet och de ska hållas under noga uppsikt under den tiden honan är på besök. En toalåda, mat och vatten skall finnas där inne, samt minst en matta så de får ett bra underlag. Fodervärden ser till att mattan är rentvättad till dejten.

När aveln på hanen är klar övergår katten till fodervärden som kastrerad sällskapskatt, fodervärden står för kastreringen. Man får inte ha andra fertila katter hemma sedan tidigare om man vill vara fodervärd åt en hankatt, men gärna en kastrerad kattkompis.

--> Du bor inte längre än 5-7 mil från Rimbo.

Jag är väldigt noga i mitt urval av fodervärdar så det är väldigt viktigt för mig att personkemin stämmer och att vi har samma värderingar vad gäller katthållning och förhållningssätt till djuren. Jag vill alltid träffa en eventuell blivande fodervärd innan jag bestämmer mig och förbehåller mig rätten att neka personen i fråga, då jag alltid följer min magkänsla i dessa frågor.


Går det att ångra sig?
Precis som när du köper en egen katt så är det ett stort ansvar att ta hand om ett liv. Katten bryr sig inte om att jag står som ägare - den kommer att se dig som sin matte eller husse. Ta inte en foderkatt "på prov", utan tänk igenom ditt eventuella fodervärdskap lika mycket eller ännu mer än ett kattköp. Alla katter är värda lyckliga och långvariga hem livet ut. Ibland finns det goda skäl till varför fodervärdsskapet måste omprövas, kanske har din livssituation förändrats på ett sätt som du inte kunnat förutse.

En avelskatt har ett högt värde i min avel, i pengar rör det sig om 14000-18000 kronor och detta kommer du att på olika sätt få arbeta av. Det är så viktigt att du förstår att det inte är en gratiskatt.

Om du inte är säker att detta är något som du verkligen vill och kan ställa upp på, med all den tid det kommer att ta, och allt jobb det innebär (efter det att vi har gått igenom avtalet ordentligt). Då är mitt råd att du låter bli. Det är så viktigt att vi båda vet med all säkerhet vet vad det gäller, och förväntas , bra kommunikation / samarbete med varandra är en förutsättning för att detta skall lyckas. Och framför allt att katten har det bästa tänkbara hemmet!

Vem passar att vara fodervärd?
Du behöver absolut inte ha någon erfarenhet av avel eller utställning men nyfikenheten finns där och viljan att lära dig, kanske planer på att själv bli uppfödare en dag. Du får i och med fodervärdskapet en möjlighet att känna på vad kattuppfödning innebär på gott och ont med stöd av mig som uppfödare. Jag började själv min uppfödarbana som fodervärd.

Kanske du som älskar katter, men inte har något intresse för utställningar eller framtida avelsarbete men gärna skulle uppleva se en kull födas och växa upp. På detta vis får du möjlighet till detta samtidigt som allt som rör aveln sköts av en kunnig uppfödare som också finns till hands och är ansvarig hela vägen.

Det kan förstås finnas andra skäl till att bli fodervärd - Kanske har du köpt en katt i en tidigare kull och vi redan känner varandra och detta känns som rätt steg att ta?


Vem vill jag ha som fodervärd?
· Du som är ärlig, klok, älskar katter, tar ansvar, alltid kommer att sätta kattens bästa främst, har tid och tålamod och inte bor längre än högst 4 mil (honor) - 7 mil (hanar) från Rimbo.
· Du som har fastnat för just Ragdoll eller Selkirk Rex
· Dig som personkemin stämmer med
· Du som har tid och lust att sätta av den tid som behövs för att föda upp kull (hona)
· Du som har tålamod och lust att lära känna en härlig hankatt  (hane)
· Du som inte har några andra fertila katter hemma, om inte du har fler katter från mig på foder, generell regel.
· Du som kan garantera att katterna endast vistas inomhus / i innätad rastgård / balkong och respekterar och följer kontraktet.


Är ni intresserade och tror att ni passar som foderfamilj eller har frågor, hör av er på telefon eller e-mail och berätta om dig själv. Ni är alltid välkomna och träffa mig och katterna!

Caroline Arvidsson

 

Site made by Caroline WebDesign

 

create counter

View My Stats