RASBESKRIVNING RASSTANDARD HISTORIA FÄRGER OCH VARIANTER SKÖTSEL HÄLSOTESTER

Skötsel
Källa: Ragdollklubben.com


> Pälsvård
Ragdollen har i regel en lättskött päls. Den saknar underull och är mycket silkig, vilket gör att den inte tovar sig så lätt. Dock finns det givetvis katter som avviker från standarden, och om katten har väldigt mycket päls så kan det bildas tovor hur bra kvalitet det än är på pälsen.

Att borsta och kamma katten är ett bra tillfälla att kontrollera att katten mår bra och inte verkar ha ont någonstans, så man bör ta fram borsten och gå inom katten ungefär en gång i veckan. Många katter uppskattar borstning och njuter av dessa stunder. Andra kanske är lite hårömma och måste övertalas lite, men då får man ta det försiktigt så att man inte gör illa katten när man kammar. Har man en katt som inte ställs ut som har fått tovor så kan man klippa bort dem istället, om katten tycker det gör ont när man ska reda ut den. Är det dock en utställningskatt så kanske det inte ser så snyggt ut med en "hack" i pälsen, så då får man nog försöka reda ut tovan så gott det går. Har man en katt som ställs ut så får man se till att hålla efter pälsen så att inga tovor bildas.

Att bada katten kan behövas då och då, även om man bara har en sällskapskatt som går hemma. Men det räcker att bada kanske en gång om halvåret eller året, om katten inte blivit särskilt smutsig, förstås.  Det viktigaste när man badar en katt till vardags är att man har ett bra schampo som löser upp fett. Övriga tillbehör behövs i regel inte till vardags. Jag rekommenderar här produkter som heter ESPREE, personligen tycker jag att ESPREE Silky Show eller Rainforest fungerar bäst men det kan vara olika på olika katter.


> Övrig vård
Klorna bör klippas ca var 14e dag. Lättast är att klippa klorna på en katt som är småtrött - även om de allra flesta finner sig i hanteringen.
Man bör känna igenom sina katter regelbundet för att se att de mår bra. Kolla igenom öronen - tänderna - ögonen - gör en riktig genomgång.  Se även till att veta vilken normal kroppstemperatur din katt har så du vet hur mycket som ska till för att den ska ha feber.
 

> Utställningspreparering

Inför utställning krävs förstås lite noggrannare förberedelser av pälsen och katten i övrigt också. Det finns en hel uppsjö med olika medel på marknaden, schampon, inpackning, sprayer, balsam etc. Man får helt enkelt prova sig fram till vilket medel man trivs bäst med och som passar ens katter bäst.

I allmänhet är det dock bra att satsa på ett bra schampoo som löser fett. Många använder vanligt Yes diskmedel för detta ändamål, det rekommenderas INTE!!! Yes torkar ut huden på katten och är inte alls anpassat till kattrengöring!  Ett balsam kan också vara bra att ha. Många satsar även på inpackning, här får man bedöma själv hur mycket tid och energi man vill lägga på utställningsprepareringen.

 

Att bada katten inför utställning kräver i allmänhet flera steg.

Själv använder mig av en serie som heter ESPREE som säljs i djuraffärerna eller på kattutställning. En superbra serie som ger jättefina resultat! Inför utställning använder jag först ett shampoo som heter "ESPREE Bright White" och sedan ett som heter "ESPREE Silky Show" vilket även balsamet heter.

Jag shamponerar alltid katten två gånger inför utställning, och första gången gör jag ett sk. "hotbath" då man blandar shampot med jättevarmt vatten i en vattenflaska, som sedan får svalna. Detta gör att alla örter och verksamma ämnen i shampot kommer ut och blir väldigt djuprengörande. Att skölja pälsen är ett viktigt steg. Man måste skölja länge. När man tycker att pälsen känns helt ren och fri från schamporester (den ska kännas "knarrig" när man drar handen över den), så är det dags för nästa steg. Då shamponerar man igen, fast denna gång behövs inget "hotbath" om katten inte är väldigt smutsig. Efter 2 shamponeringar är det dax för balsam. Låt det gärna sitta i några minuter innan du sköljer ur det. Sista steget är att SKÖLJA, SKÖLJA, SKÖLJA och SKÖLJA!! Då du tror du sköljt klart - skölj minst 5 minuter till. Inga shampo/balsamrester får finnas kvar i pälsen, då kan hela prepareringen vara som ogjord.

Handdukstorka katten först, därefter fönar man katten torr. Det ger bättre resultat än att den får självtorka. Ställ katten på tex en strykbräda. Var gärna två, en som håller katten och en som fönar. Var extra noga under magen och under "armarna", där pälsen lätt lockar sig. Föna mothårs, så får man in luft mellan hårstråna. Hur tätt inpå utställningen man ska bada katten brukar kunna variera lite, men generellt brukar ragdollpälsar bli bäst om katten badas 2-3 dagar före utställningen. Men även här får man prova sig fram till vad som passar ens katter bäst.

Dagen före utställningen så går man igenom katten och klipper klor samt rengör och toppar öron (plockar bort långa hårstrån på öronspetsarna, som annars kan ge öronen ett spetsigt intryck).
Lycka till!